Viskas apie nykštukinius triušius

person Autorius: Bunny nature gamintojas list Kategorija: Apie graužikus Data: comment Komentarai: 0 favorite Paspaudimai: 287
Viskas apie nykštukinius triušius

Nykštukiniai triušiai yra lapaėdžiai/žolėdžiai (augalais mintantys) smulkūs žinduoliai ir priklauso kiškių taksonominei kategorijai. Jie daugiausia aktyvūs naktį ir prieblandoje (naktiniai), labai bendraujantys ir gamtoje gyvena socialinėse grupėse. Kaip augintiniai, jie niekada neturėtų būti laikomi vieni. Geriausiai jie jaučiasi poroje (kastruotas patinas ir patelė) arba didesnėse grupėse. Nykštukinių triušių gyvenimo trukmė yra maždaug 8–12 metų. Jie pasieks maždaug 50 cm ūgį ir apie 2 kg svorį.

Nykštukiniai triušiai yra lapaėdžiai/žolėdžiai (augalais mintantys) smulkūs žinduoliai ir priklauso kiškių taksonominei kategorijai. Jie daugiausia aktyvūs naktį ir prieblandoje (naktiniai), labai bendraujantys ir gamtoje gyvena socialinėse grupėse. Kaip augintiniai, jie niekada neturėtų būti laikomi vieni. Geriausiai jie jaučiasi poroje (kastruotas patinas ir patelė) arba didesnėse grupėse. Nykštukinių triušių gyvenimo trukmė yra maždaug 8–12 metų. Jie pasieks maždaug 50 cm ūgį ir apie 2 kg svorį.

Natūrali triušių buveinė

Triušiai kilę iš pietvakarių Europos, tačiau greitai išplito į šiaurės rytus. Laukinėje gamtoje jie gyvena pievose ir miško pakraščiuose ir renkasi kaimo vietoves su žema žolių ir žolelių augmenija. Triušius dažnai galima rasti ir parkuose bei soduose. Jų mitybą sudaro įvairios žolinių augalų rūšys. Gamta papildo šį maisto racioną augalų šaknimis, daržovėmis ir vaisiais.

Triušių mityba

Triušiai turi labai specifinius mitybos poreikius. Virškinimo sistema yra ypač svarbi sveikam ir aktyviam gyvenimui.

Triušių dantys

Viršutiniame ir apatiniame žandikaulyje yra po du kaplius. Du papildomi dantys už viršutinių kaplių neturi jokios funkcijos. Triušių smilkinkapliai ir krūminiai dantys turi vieną bendrą bruožą: jie auga visą gyvenimą, ~8 mm per mėnesį. Dantys turi būti tinkamoje padėtyje, kad galėtų dilti ir neaugtų nekontroliuojamai. Maisto pasirinkimas yra labai svarbus veiksnys optimaliam kaplių ir krūminių dantų dilimui. Reikalinga grubi pluoštinė maisto granulės struktūra.

Triušių skrandis

Triušio skrandis – vadinamasis prikimštas (stuffed) skrandis – turi mažai raumenų ir beveik nesusitraukia, dėl to sukramtyto maisto masės negali perkelti į apatinius žarnyno segmentus. Dėl to triušiai vidutiniškai suvalgo nuo 80 iki 120 mažų porcijų per dieną, kad anksčiau suvalgytą maistą naujai valgomas nustumtų į žarnyną. Porcijų dydis turi būti tinkamas suaugusiems triušiams gyventi ir jaunikliams augti. Tai padeda išvengti virškinimo problemų ir nutukimo.

Triušių apendiksas

Didysis apendiksas yra fermentacijos „kamera“. Čia smulkios skaidulų dalelės specialių bakterijų paverčiamos baltymais, B grupės vitaminais ir vitaminu K. Tada medžiaga iš apendikso supakuojama į mažas apvalias drėgnas granules (jos atrodo kaip vynuogių kekė ir yra padengtos gleivine membrana), kurias triušis suvalgo antrą kartą. Tai natūralus procesas, gyvybiškai svarbus gyvūno sveikatai, nes pasisavinamos maistinės medžiagos, kurių jų organizmas praleido pirmą kartą.

Triušiams reikalingas kalcio suvartojimas

Triušiams būdinga ypatinga kalcio apykaita. Jų organizme esantis kalcis daugiausia randamas kauluose ir dantyse, todėl racione esantis kalcis yra ypač svarbus gyvūnų sveikatai palaikyti.
Per didelis kalcio kiekis suaugusiems triušiams gali sukelti šlapimo pūslės smėlio ar akmenų susidarymą, nes išsiskiria su šlapimu, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamus maisto komponentus. Optimalus kalcio kiekis triušių mityboje turėtų būti toks – jauniems triušiams 0,9%*, suaugusiems - 0,6% (*Jauniems triušiams reikia didesnio kalcio kiekio nei suaugusiems, nes jie dar nenustojo augti).

Skaidulų ir krakmolo santykio svarba

Skaidulos ypač svarbios triušių sveikatai - virškinimo veiklai, apendiksui ir dantų dilimui dėl šiurkščios pluoštinės struktūros. Gerame maiste turėtų būti apie 20 % skaidulų. Krakmolas yra energijos tiekėjas, todėl maiste jo turėtų būti nedideliais kiekiais. Gero maisto pamatinė vertė yra mažesnė nei 7 % krakmolo. Daugiau krakmolo - neoptimalus energijos tiekimas. Netinkamas skaidulų ir krakmolo santykio sureguliavimas ilgainiui gali sukelti sveikatos problemų - per mažai skaidulų sukels vidurių užkietėjimą, žarnyno floros pokyčius ir apendikso veiklos sutrikimus. Per didelis krakmolo kiekis sukels nevalgumą, žarnyno floros pokyčius, pilvo pūtimą, viduriavimą, fermentaciją (rūgimą) ir nutukimą. Veterinarai rekomenduoja  skaidulų ir krakmolo santykį 3:1.

Kaip sužinoti, kiek krakmolo yra mano augintinio maiste?

Tai išsiaiškinti galite skaitydami maisto sudėtį - sveiki grūdai (su krakmolingu endospermu arba miltuota dalimi), lauko pupelės, bulvės ir žirniai rodo, kad galima tikėtis didesnio krakmolo kiekio.

Triušio laikymo rekomendacijos

Triušiai nemėgsta gyventi vieni. Rekomenduojama laikyti porą - kastruotą patiną ir patelę. Jei tos pačios lyties nekastruoti gyvūnai laikomi kartu, jie gali pradėti kandžioti vienas kitą, kai tik pasiekia lytinę brandą. Triušių negalima laikyti kartu su jūrų kiaulytėmis ar kitais graužikais. Gyvūnai bendrauja skirtingai, todėl gali kilti konfliktų.

Triušio narvo vieta namuose

Narvą geriausia statyti toje vietoje, kur nėra skersvėjų ar tiesioginių saulės spindulių. Paaukštintos vietos yra geriausios, nes gyvūnai geriau mato ir nesijaučia kaip grobis. Optimali aplinkos temperatūra yra nuo 18 iki 22°C.

Triušio narvo dydis

Rekomenduojamas narvo dydis dviem triušiams yra 150 x 60 x 50 cm. Be to, jie turi turėti galimybę kasdien lakstyti už narvo ribų su priežiūra. Tik tokiu atveju triušis gyvens visavertį gyvenimą - galės mėgautis savo natūraliu elgesiu, intensyviai šokinėti, tyrinėti savo aplinką ir žaisti su savo partneriu.

Triušio narvo įrengimas

Tinkami baldai yra ypač svarbūs, kad triušiai narve jaustųsi kaip namie. Namelio matmenys turi būti ne mažesni 35 x 20 x 35 cm kiekvienam gyvūnui. Taip pat triušiai mėgsta viską stebėti, todėl kiekviename namelyje turėtų būti paaukštinta gulėjimo vieta. Maistas turi būti tiekiamas stabiliuose moliniuose arba keraminiuose dubenėliuose, o vanduo – gertuvėje ar kitame dubenyje. Kiekvieną dieną šieno ėdžiose turi būti tiekiamas pakankamas šieno kiekis.

Triušiui rekomenduojamas kraikas

Geriausia naudoti kraiką, kuris sugeria ir suriša kvapus bei amoniaką. Labiausiai tinka kraikas, pagamintas iš lino ar šiaudų. Rekomenduojamas - https://yzipet.lt/p/bunny-kraikas-grauzikams-linum

Triušių auginimas lauko sąlygomis

Triušius lauke galima laikyti ištisus metus. Būtina užtikrinti apsaugą nuo skersvėjų, tiesioginių saulės spindulių, lietaus ir plėšrūnų. Taip pat svarbu apsaugoti aptvarą nuo sugadinimo. Jei triušiai žiemą laikomi lauke, svarbu žinoti, kad pasikeis jų medžiagų apykaita - storėja kailis, kvėpavimo takai veikiami didesnio streso nei vasarą. Didėja poreikis gauti daugiau vitaminų ir baltymų. Pasirinktas maistas turi atitikti šiuos reikalavimus. Taip pat žiemai reikalinga neužšąlantis pastogė ar namelis.

Triušių ligos požymiai

Kaip suprasti, ar mano augintinis serga? Svarbu kiekvieną dieną stebėti savo augintinį. Žinodami savo augintinio įprastą elgesį, matysite, kada jis pakinta – tai gali pasireikšti ignoravimu, kai kalbinate, maisto ir vandens atsisakymu. Svorio kritimas ir tuštinimosi ar šlapinimosi pokyčiai taip pat gali rodyti ligą. Be to, sergantys gyvūnai dažnai apleidžia savo kailiuko prausimą. Skausmo požymiai - išlenkta nugara, susigūžusi laikysena, stipriai besišeriantis kailis, pusiau užmerktos akys ir griežimas dantimis. Atsiradus vienam iš šių simptomų, gyvūną  turi apžiūrėti veterinaras.

Komentarai

Komentarų kol kas nėra

Palikite savo komentarą

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis