Kokių produktų negalima duoti jūrų kiaulytėms

person Autorius: Tarra Freel, MS | Nutrition & Research Manager – Specialty Pets, Compana Pet Brands list Kategorija: Apie graužikus Data: comment Komentarai: 0 favorite Paspaudimai: 530
Kokių produktų negalima duoti jūrų kiaulytėms

Jūrų kiaulyčių protėviai laikinėje gamtoje daug laiko praleidžia ieškodami maisto ir suvartoja gausybę įvairiausios augalijos, nes turi turėti pastovų skaidulų tiekimą iš augalinių medžiagų, kad virškinimo traktas tinkamai veiktų. Tai taip pat taikoma ir naminėms jūrų kiaulytėms.

Jūrų kiaulytės atidžiai renkasi daugiausia energijos turinčius augalus. Toks daug energijos turinčio maisto atrankos elgesys kyla dėl to, kad jos evoliucionavo kaip grobio rūšis, todėl jų instinktas - kuo greičiau "susisukti", ieškant maisto, kad kuo trumpiau būtų pažeidžiamos. Dėl šios priežasties yra svarbu parinkti tinkamą maistą, kad nebūtų selektyvaus maitinimo - jūrų kiaulytėms svarbu gauti visas reikalingas maistines medžiagas, todėl pagrindinis maistas turėtų būti vienodomis granulėmis.

Gera, subalansuota (bet įvairi) kasdienė naminių jūrų kiaulyčių mityba turėtų atrodyti maždaug taip:

  • 70% šieno, kuris visada prieinamas ir įvairių rūšių (Oxbow, Bunny)
  • jaunos jūrų kiaulytės (iki 6 mėnesių) gali smaližiauti liucerna, tačiau jos reikėtų duoti nedideliais kiekiais, o suaugusioms - tik kaip skanėstą.
  • 20% maistas granulėmis, kad nebūtų selektyvaus šėrimo (Oxbow, Bunny)
  • 8% žalumynų
  • 2% skanėstų
  • neribotas švaraus vandens kiekis

Įprastos virškinimo trakto funkcijos sutrikimas gali pakenkti jūrų kiaulytėms ir jį gali sukelti daugybė dalykų, pvz. tam tikri maisto produktai.

Žemiau pateiktame sąraše rasite maisto produktus, kurie gali kelti grėsmę Jūsų jūrų kiaulytės sveikatai. Nors tai nėra išsamus maisto produktų, kurie toksiški ar nesveiki jūrų kiaulytėms, sąrašas, jame pabrėžiami dažniausiai naudojami maisto produktai, kurių reikia vengti.

Jei jūsų jūrų kiaulytė nurijo vieną iš toliau nurodytų maisto produktų, nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją. Taip pat, jei į jūrų kiaulytės racioną norite įtraukti kokių nors naujų maisto produktų, visada geriausia dėl to pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju.


Maistas, kurio jūrų kiaulytės niekada neturėtų valgyti:

  • gyvūniniai baltymai
  • avokadai
  • laiškiniai česnakai, česnakai, porai, svogūnai
  • šokoladas
  • vaisių sėklos ir kauliukai
  • perdirbti maisto produktai - duona, makaronai, traškučiai, ryžiai ir krekeriai
  • riešutų sviestas
  • žalios bulvės
  • aitriosios paprikos
  • pomidorai
  • kai kurie kambariniai augalai

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti gyvūninius baltymus?

Kaip visi žolėdžiai, jūrų kiaulytės neturi pakankamai fermentų, kad galėtų tinkamai virškinti ir panaudoti gyvūninius baltymus, kaip tai daro visaėdžiai ir mėsėdžiai. Taigi nerekomenduojama šerti jūrų kiaulytės mėsa, kiaušiniais, pieno produktais ar kitais gyvūninės kilmės baltymais. Tai gali sukelti virškinimo sutrikimus, disbiozę (mikrobiomo pokytis – mikrobai gyvena jūrų kiaulyčių virškinimo trakte ir daugelis jų padeda virškinti) ir padidinti nutukimo riziką.

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti avokadus?

Avokaduose yra junginio, vadinamo persinu, kuris gali būti toksiškas jūrų kiaulytėms. Persino yra visose avokado dalyse, įskaitant vaisius, odą, sėklas, stiebą ir lapus. Toksiški persino kiekiai gali pažeisti jūrų kiaulytės širdies raumenį per 24–48 valandas, o tai gali sukelti stazinį širdies nepakankamumą, jei nebus nedelsiant gydomas. Dėl šių priežasčių jūrų kiaulytės niekada neturėtų valgyti avokadų.

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti laiškinius česnakus, česnakus, porus ar svogūnus?


Lelijainių (Liliopsida) klasės amarilinių (Amaryllidaceae) šeimos augalų gentis yra česnakai, svogūnai, laiškiniai česnakai ir porai, o česnakai ir svogūnai dažniausiai užregistruoti dėl toksikozės. Šiuose augaluose yra sieros turinčių oksidantų, kurie, kaip manoma, yra hemolizės (raudonųjų kraujo kūnelių naikinimo), kuri gali atsirasti nurijus, priežastis.

Hemolizė paprastai įvyksta praėjus 3–5 dienoms po nurijimo, ir, deja, fiziniai Allium toksikozės požymiai paprastai nepastebimi, kol neįvyksta reikšminga hemolizė.

Allium toksikozės simptomai jūrų kiaulytėms gali būti:

  • anoreksija
  • neįprastai greitas kvėpavimas
  • greitas širdies plakimas
  • silpnumas
  • letargija
  • traukuliai

Jei hemolizinė anemija nėra nedelsiant gydoma, gali ištikti mirtis.

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti šokoladą?

Panašiai kaip ir šunims bei kitiems žinduoliams, šokoladas gali būti mirtinas jūrų kiaulytėms ir jo reikėtų vengti.

Toksiškos šokolado medžiagos yra teobrominas ir kofeinas. Kuo šokoladas šviesesnis, tuo mažesnė toksiškumo rizika, tačiau jūrų kiaulytėms reikėtų vengti bet kokio šokolado. Baltajame šokolade šių junginių yra nedidelis kiekis, tačiau jo negalima šerti jūrų kiaulytėms dėl didelio cukraus ir riebalų kiekio.

Toksiškas šokolado kiekis gali sukelti centrinės nervų sistemos sutrikimus ir gyvybei pavojingus širdies ritmo sutrikimus, nes teobrominas yra širdies stimuliatorius ir diuretikas.

Toksiškumo jūrų kiaulytėms simptomai gali būti:

  • viduriavimas
  • neramumas, hyperaktyvumas
  • drebulys
  • sunku atsipalaiduoti
  • tachikardija (padidėjęs širdies susitraukimų dažnis)
  • hipertermija (padidėjusi temperatūra)


Šokolado toksiškumo požymiai paprastai atsiranda praėjus 6-12 valandų po nurijimo ir gali būti mirtini, jei nebus nedelsiant gydomi.

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti vaisių sėklas ar kauliukus?

Retkarčiais jūrų kiaulytės gali valgyti obuolius ir kitus šviežius vaisius nedideliais kiekiais. Tačiau prieš siūlydami jūrų kiaulytei jos mėgstamą žalio obuolio griežinėlį, būtinai pašalinkite visas sėklas ir kauliukus.

Dauguma vaisių yra saugūs nedideliais kiekiais, tačiau jų sėklose ir kauliukuose yra nedidelis kiekis cianido. Nors cianido kiekiai sėklose ir kauliukuose gali būti labai maži, geriausia vengti jų šerti, nes gali sukelti pavojų užspringti.

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti rabarbarus?

Rabarbaruose yra didelė oksalo rūgšties koncentracija, kuri vartojama dideliais kiekiais, gali sutrikdyti kalcio pasisavinimą ir turėti kitokį toksinį poveikį. Jūrų kiaulyčių organizme oksalatas gali jungtis su kalciu ir sudaryti šlapimo pūslės akmenis, kurie gali būti labai skausmingi. Venkite maitinti jūrų kiaulytę rabarbarais, vietoj to rinkitės nedidelį kiekį tamsių lapinių žalumynų, labiau tinkančių jūrų kiaulytėms.

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti perdirbtą maistą?

Nors nebūtinai toksiški, daugelis perdirbtų žmonių maisto produktų, tokių kaip duona, makaronai, traškučiai, ryžiai, krekeriai ir sausainiai, gali kelti grėsmę jūsų jūrų kiaulytei ir yra netinkami mitybos požiūriu. Daugelyje šių maisto produktų yra labai daug angliavandenių, kurių jūrų kiaulytėms reikėtų sumažinti iki minimumo – krakmolo ir cukraus. Šeriant jūrų kiaulytę tokio tipo maistu, gali sutrikti virškinimas ir padidėti nutukimo rizika.

Laimei, yra ir daugiau jūrų kiaulytėms tinkamų skanėstų, kuriais galite pasidalinti, pavyzdžiui, nedideliais kiekiais šviežių vaisių ir geros kokybės pagamintų skanėstų, kurių sudėtyje yra vaisių ir daržovių. Venkite skanėstų, kuriuose yra dirbtinių dažiklių, skonių ar konservantų.

Be to, yra įvairių lapinių žalumynų ir lapinių salotų, kurias jūrų kiaulytės gali ir turėtų valgyti kasdien. Daugelis jūrų kiaulyčių taip mėgsta žalumynus, kad šį sveiką maistą laikys skanėstu, kai bus pasiūlytas kartu su žolės šienu ir jūrų kiaulytės granulėmis!

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti žemės riešutų sviestą?

Yra keletas priežasčių, kodėl neturėtumėte duoti žemės riešutų sviesto savo jūrų kiaulytei. Žemės riešutų svieste yra daug riebalų, todėl jis nėra idealus jūsų jūrų kiaulytei, be to, daugeliu atvejų jame yra daug cukraus. Žemės riešutų sviestas taip pat kelia pavojų užspringti dėl savo tirštos, lipnios konsistencijos. Nerekomenduojami ir žemės riešutai.

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti žalias bulves?

Žaliose bulvėse yra alkaloido, vadinamo solaninu, kuris gali būti toksiškas kai kuriems mažiems žinduoliams. Solanino nurijimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, pilvo skausmą, sumažėjusį apetitą ir mieguistumą. Bulvėse taip pat yra labai daug krakmolo, o tai gali sukelti rimtų virškinimo problemų jūrų kiaulytėms, jei jos vartojamos dideliais kiekiais.


Ar jūrų kiaulytės gali valgyti aitriąsias paprikas?

Sudėtinis kapsaicinas daro aitriąsias paprikas aštriomis ir gali dirginti virškinimo sistemą. Niekada neturėtumėte tyčia duoti jūrų kiaulytės aitriųjų pipirų, tokių kaip čili arba jalapeno pipirai, nes tai gali sutrikdyti virškinimą. Kita vertus, visų spalvų saldžiosios paprikos yra puikus pasirinkimas jūrų kiaulytėms!

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti pomidorus?

Nors jūrų kiaulytės gali saikingai valgyti prinokusius pomidorus, neprinokę pomidorai, pomidorų lapai ir pomidorų stiebai nėra saugūs jūrų kiaulytėms. Šiuose komponentuose yra tomatino, kuris yra glikoalkaloidų nuodas, galintis sukelti viduriavimą ir kitus neigiamus padarinius jūrų kiaulytėms. Net ir su šviežiais, prinokusiais pomidorais elkitės atsargiai, nes didelis oksalo rūgšties kiekis gali sukelti cheilitą (burnos žaizdas).

Ar jūrų kiaulytės gali valgyti kambarinius augalus?

Nors kambariniai augalai nelaikomi maistu, jūrų kiaulytėms gali pasirodyti labai patrauklūs. Tiesą sakant, kai kurie atsidavę jūrų kiaulyčių savininkai augina kiaulytėms tinkamas kambarinių augalų veisles, kad galėtų džiaugtis savo augintiniais. Atsižvelgiant į tai, kai kurios kambarinių augalų rūšys yra toksiškos jūrų kiaulytėms, todėl geriausia visus kambarinius augalus laikyti taip, kad jūsų augintinis nepasiektų, nebent esate gerai ištyrę, kurios veislės yra saugios.

Straipsnio šaltiniai:

  • Holowaychuk, M. K. (2006). Renal failure in a guinea pig (Cavia porcellus) following ingestion of oxalate containing plants. The Canadian Veterinary Journal, 47(8), 787.
  • Kohles, M. (2014). Gastrointestinal anatomy and physiology of select exotic companion mammals. Veterinary Clinics: Exotic Animal Practice, 17(2), 165-178.
  • Lord, E., Collins, C., deFrance, S., LeFebvre, M.J., Pigière, F., Eeckhout, P., Erauw, C., Fitzpatrick, S.M., Healy, P.F., Martínez-Polanco, M.F. and Garcia, J.L. (2020). Ancient DNA of guinea pigs (Cavia spp.) indicates a probable new center of domestication and pathways of global distribution. Scientific reports, 10(1), 1-9.
  • Merck & Co., Inc. (2006). The Merck Veterinary Manual (8th edition). Whitehouse Station, NJ: Merck & Co., Inc.
  • Navia, J. M., & Hunt, C. E. (1976). Nutrition, nutritional diseases and nutrition research application. In Biology of the Guinea Pig, J. E. Wagner and P. J. Manning (Eds.), (pp. 235-265). New York: Academic Press.
  • Weir, B. J. (1974). Notes on the origin of the domestic guinea pig. In The Biology of Hystricomorph Rodents, I. W. Rowlands and B. J. Weir (Eds.). New York: Academic Press.

Komentarai

Komentarų kol kas nėra

Palikite savo komentarą

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis