TRYS PATARIMAI: JŪRŲ KIAULYTĖS IR ŠIENAS

person Autorius: Goda Varvuolytė list Kategorija: Apie graužikus Data: comment Komentarai: 0 favorite Paspaudimai: 1305
TRYS PATARIMAI: JŪRŲ KIAULYTĖS IR ŠIENAS

Kaip daugelis jūrų kiaulyčių augintojų žino, šienas yra neatsiejama augintinio mitybos dalis. Laikui bėgant jūrų kiaulyčių mitybos įpročiai gali keistis – dalykai, kuriais jūsų jūrų kiaulytė mėgavosi jaunystėje, gali nebeatitikti jų asmeninių pageidavimų ar poreikių subrendus ar senatvėje.

Kaip daugelis jūrų kiaulyčių augintojų žino, šienas yra neatsiejama augintinio mitybos dalis. Laikui bėgant jūrų kiaulyčių mitybos įpročiai gali keistis – dalykai, kuriais jūsų jūrų kiaulytė mėgavosi jaunystėje, gali nebeatitikti jų asmeninių pageidavimų ar poreikių subrendus ar senatvėje. Žemiau pateikiami dažniausiai užduodami klausimai apie šieno naudojimą ir keletas pasiūlymų.

Kaip mano jūrų kiaulytė gali priaugti svorio, ėsdama šieną?

Jei jūsų augintinis yra vyresnis arba jam sunku išlaikyti pastovų ir vienodą svorį, į racioną įtraukite daugiau šieno – naujų ir viliojančių skonių, tekstūrų ir aromatų (avižų šienas, liucernos šienas, pievų šienas) Skanios avižų sėklų galvutės yra gan kaloringos lyginant su motiejukų šienu ar pievų žole, todėl jūsų augintinio racione atsiras daugiau kalorijų, ir užtikrinsite, kad jūrų kiaulytė vartotų organizmui reikalingas skaidulas. Taip pat augintinius, kuriems reikia priaugti svorio, galima maitinti liucernos šienu, tačiau šėrimas liucerna priklauso nuo specifinių gyvūno poreikių, pvz., jei jūsų jūrų kiaulytė yra linkusi į šlapimo pūslės akmenis ar besikaupiantį „smėlį“, tai nebus tinkamas pasirinkimas jūsų draugui. Rekomenduojame pasitarti su veterinaru.

Norėdami paįvairinti augintinio mitybos racioną, peržiūrėkite mūsų siūlomą asortimentą, pvz.: mini mix, mid mix ir maxi mix žolelių mišinius (BUNNY NATURE gamintojas).

Kaip priversti jūrų kiaulytę suvalgyti pakankamai šieno?

Nesvarbu, ar jūsų augintinis yra išrankus, drovus ar sensta, kelia stresą, kai nesuėda pakankamai šieno. Štai keletas greitų ir paprastų žingsnių, jei jūrų kiaulytė nevalgo tiek šieno, kiek įprastai.

Pakeiskite šieno pateikimo būdą

Jei jūsų augintinis nevalgo pakankamai šieno, pakeiskite šieno pateikimo būdą:

•    Jei jūrų kiaulytės šienas yra dedamas į ėdžias, iš kurių šieną turi išsitraukti, pakeiskite jas šėrykla, iš kurios šieną bus lengva ištraukti ir nereikės dėl maisto dirbti.
•    Jei jūrų kiaulytė turi ištiesti kaklą, kad pasiektų šieną, padėkite ėdžias taip, kad jos būtų žemiau ir šienas būtų lengviau pasiekiamas. Nors tai taikoma ne visiems naminiams gyvūnams, vyresnio amžiaus augintiniams šėryklos gali būti nepatogios. Dėl sveikatos būklės tam tikrais būdais patiektas maistas gyvūnams gali kelti diskomfortą, tuomet augintinis vengia skirti daugiau pastangų gauti maistą, o tai gali sukelti dar didesnių problemų. Jei įtariate, kad jūsų augintinis serga, būtinai aptarkite šią situaciją su savo veterinaru – kai kurias ligas galima veiksmingai valdyti vaistais arba nedideliais gyvenimo būdo pokyčiais!
•    Drovi jūrų kiaulytė? Pagalvokite apie slėptuves! Eksperimentuodami galite visiškai atsisakyti šieno ėdžių. Nors narvas ir nebus itin tvarkingas, tačiau tikėtina, kad jūrų kiaulytė suės daugiau šieno, nes jis bus lengviau prieinamas. Jei jūsų augintinis ypač drovus arba nenori palikti savo slėptuvės, ant grindų padėkite palaido šieno ir ant šieno uždėkite slėptuvę be dugno.

Šieno keitimas ir kaip tai gali paveikti jūsų jūrų kiaulytę

Kadangi šienas yra natūralus produktas, niekada nebus dviejų vienodų pakuočių, šienas kiekvienąkart kažkuo skirsis, nes:

•    Sezoniškumas, kada šienas nuimtas
•    Temperatūra derliaus nuėmimo metu
•    Oro pokyčiai šieno augimo metu

Vieniems augintiniams toks kintamumas nėra svarbus, o jautresni iškart pajaučia. Ypač jautrios jūrų kiaulytės pasikeitusio šieno gali ir atsisakyti net ir esant tam pačiam partijos numeriui, nes šienas jau neatitinka jų asmeninių pageidavimų. Jei pastebėjote, kad taip yra, pabandykite kitą maišą tos pačios rūšies šieno. Įsitikinsite, kaip yra iš tikrųjų. Taip pat pabandykite maišyti mažiau mėgstamą šieną su šienu, kuriam augintinis negali atsispirti. Turėtų pavykti.  

Atidžiai stebėkite pokyčius

Nevalgant pakankamai šieno, gali atsirasti virškinimo trakto sąstingis – skausminga būklė, galinti sukelti pavojų gyvybei. Jei jūsų augintinis silpnas, mieguistas arba atsisako šieno, svarbu skubiai kreiptis į veterinarijos gydytoją, kad jis įvertintų jūrų kiaulytės būklę.

Kodėl mano jūrų kiaulytė iššvaisto TIEK šieno?

Kai kurios jūrų kiaulytės yra ypač išdykusios! Jos gali ištraukti šieną iš ėdžių ir išbarstyti ant grindų, tuomet svarbu nepamiršti, kad šienas skirtas ne tik ėsti. Pažvelkite į šieną jūrų kiaulytės akimis: šienas joms visada prieinamas. Šienas gali būti svarbi aplinkos pakeitimo forma – mėgstamiausias augintinio žaislas, žaidimų įrankis su narvo draugu, kaip patalynė miegojimui ar tunelių rausimo medžiaga. Kiekviena jūrų kiaulytė yra unikali ir turi savų įpročių. Kiekvieną dieną skirdami laiko bendravimui su savo mažuoju kompanionu galite gauti daug informacijos apie jo asmenybę ir pageidavimus!

Komentarai

Komentarų kol kas nėra

Palikite savo komentarą

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis