Ar žinojote, kad jūsų mažasis augintinis, kaip ir jūs, gali patirti stresą?

person Autorius: Yzipet list Kategorija: Apie graužikus Data: comment Komentarai: 0 favorite Paspaudimai: 541
Ar žinojote, kad jūsų mažasis augintinis, kaip ir jūs, gali patirti stresą?

Aktualus straipsnis, auginantiems triušius, jūrų kiaulytes, šinšilas, degu, peles ir smiltpeles, žiurkes.

Nenuostabu, kad priklausydamas medžiojamų rūšiai jūsų augintinis yra šoklus, kai susiduria su naujais dirgikliais, tačiau nuolatinis stresas gali sukelti ligą ar net mirtį. Gyvybiškai svarbu sugebėti atpažinti savo triušio, jūrų kiaulytės ir kitų, priklausančių graužikų kategorijai, streso požymius, kad galėtumėte nustatyti stresą sukeliantį veiksnį ir jį pašalinti.

Nenuostabu, kad priklausydamas medžiojamų rūšiai jūsų augintinis yra šoklus, kai susiduria su naujais dirgikliais, tačiau nuolatinis stresas gali sukelti ligą ar net mirtį. Gyvybiškai svarbu sugebėti atpažinti savo mažylio streso požymius, kad galėtumėte nustatyti stresą sukeliantį veiksnį ir jį pašalinti.

Mažieji žolėdžiai gyvūnai iš prigimties yra aktyvūs ir smalsūs. Jie mėgsta tyrinėti savo aplinką ir paprastai yra bendraujantys.

Šie gyvūnai yra valgūs (triušis per parą maitinasi 80-100 kartų) ir turėtų jaudintis tik dėl mėgstamų skanėstų. Kasdien bendraudami su savo augintiniu matote jo įpročius ir tikrai pastebite, jei kažkas ne taip.

Jūsų augintinio streso požymiai gali būti:


•    Apatiškas
•    Slepiasi
•    Sėdi susigūžęs į kamuoliuką
•    Agresyvus
•    Kandžioja narvo virbus ar vandens buteliuką
•    Neramus ar įsitempęs
•    Labai intensyviai prausiasi
•    Pernelyg budrus arba lengvai išsigąsta
•    Valgymo įpročių pokyčiai

Yra įvairių veiksnių, galinčių sukelti stresą mūsų mažiems žolėdžiams. Šios rūšies gyvūnai iš prigimties yra atsargūs ir visada laukia galimo pavojaus, dėl to lengvai sustresuoja.

Kas sukelia stresą naminiams gyvūnams?

Aplinkos stresą sukeliantys veiksniai naminiams gyvūnėliams – įtampa aplink, pvz., baimę sukeliantys dirgikliai (staigus triukšmas ar katė, kuriai patinka stebėti). Tai yra akivaizdūs aplinkos veiksniai, kuriuos lengva numatyti, tačiau yra ir subtilesnių streso priežasčių. Tai gali būti:


•    Per mažas narvas
•    Tinkamos ventiliacijos trūkumas
•    Prastas apšvietimas
•    Temperatūros svyravimai
•    Prieigos prie maisto ar vandens trūkumas (kartais dėl per daug apsaugotų narvo draugų)
•    Socialinis stresas, pvz., per daug gyvūnų viename narve arba narvo draugo praradimas gali sukelti emocinę sumaištį mūsų mažiems pūkuotiems draugams.
•    Naujo narvo gyventojo pristatymas taip pat gali sukelti stresą, ypač jei jiems sunku sugyventi.

Mažieji žolėdžiai gyvūnai yra linkę laikytis savo kasdienių įpročių, todėl bet koks nukrypimas gali sukelti stresą ir nerimą. Svarbu kuo daugiau žinoti apie savo augintinio socialinę struktūrą:

  • ar jie nori būti vieni ar grupėse?
  • ar jiems reikia draugo, ar kitų turėjimas sukeltų teritorinius ginčus?

Žinodami atsakymus į šiuos klausimus, galėsite aktyviai apriboti galimą socialinį stresą jūsų augintinio kasdieniame gyvenime.

Psichinį stresą naminiams gyvūnams (triušiai, jūrų kiaulytės, šinšilos) sukeliantys veiksniai

Psichinis stresas yra dažna mūsų mažų augintinių nerimo ir baimės priežastis. Išlaikyti juos aktyvius ir laimingus narvuose gali būti sudėtinga ir tai apima ne tik miego vietą ir mitybą. Jiems, kaip ir mums, nusibosta, kai aplinka nesikeičia. Psichinės stimuliacijos trūkumas gali sukelti apatišką gyvenimo būdą.

Kaip jie elgiasi gamtoje ir kuo galite papildyti jų aplinką? Kiek jiems reikia mankštintis ir kaip geriausiai galite suteikti pakankamai erdvės žaisti ir tyrinėti? Kaip išvengti streso savo augintinio gyvenime?

Tapkite savo augintinio ekspertu

Visų pirma, kiek įmanoma daugiau sužinokite apie savo augintinį. Praleiskite daugiau laiko, mokydamiesi apie konkrečią atitinkamų rūšių elgseną:

Kokios aplinkos reikia jūrų kiaulytėms?

Kaip triušiai elgiasi socialiai?

Ko reikia  šinšilų psichinei stimuliacijai ir koks natūralus elgesys joms būdingas?

Kai galėsite drąsiai atsakyti į šiuos ir kitus konkrečioms rūšims būdingus klausimus, pagalvokite, kaip galėsite gyvūnais pasirūpinti savo namuose.

Praturtinkite kiekvieną savo augintinio dieną

Kiekvienas žolėdis yra skirtingas, todėl labai svarbu praturtinti jų gyvenimą veiklomis ir tinkama aplinka, kad būtų išvengta streso, ir suteiktumėte jiems ilgą ir laimingą gyvenimą. Ieškokite būdų, kaip suteikti jiems laisvę tyrinėti, žaisti, kramtyti ir slėptis kiekvieną dieną. Keletas paprastų ir veiksmingų patarimų: Įsigykite žaislų, kad išvengtumėte nuobodulio. Kaskart, kai atliekate pilną narvo valymą, šiek tiek pakeiskite jų narvo apstatymą, suteiksite naują aplinką tyrinėti. Praturtinkite mitybą siūlydami įvairų šieną, vaisius ir daržoves, tinkamus jų rūšiai. Šiene paslėpkite skanėstų, granulių ar šviežių žolelių, kad paskatintumėte natūralius maisto ieškojimo instinktus. Jei kartu gyvena kelios jūrų kiaulytės ar šinšilos, apsvarstykite galimybę pasiūlyti maisto ir vandens keliose skirtingose vietose, įskaitant jų kraiko dėžes.

Ir svarbiausia - naudokite tinkamas priemones!

Gyvūnams, patiriantiems stresą, turime padėti. Mūsų tikslas Jums pasiūlyti geriausius produktus - streso valdymui, kai keičiasi aplinka, atsiranda naujas gyventojas ar keliaujate pas veterinarą apžiūrai, būtinai turėkite Bunny profit balance maisto stresui mažinti. Jau įsitikinome - tikrai padeda!

Komentarai

Komentarų kol kas nėra

Palikite savo komentarą

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis