Labiausiai tikėtinos žirgų sąnarių traškėjimo priežastys

person Autorius: Yzipet list Kategorija: Apie žirgus Data: comment Komentarai: 0 favorite Paspaudimai: 298
Labiausiai tikėtinos žirgų sąnarių traškėjimo priežastys

Sąnarių traškėjimas – tai  reiškinys su kuriuo dažnai susiduria beveik visų kategorijų ir skirtingus krūvius patiriančių žirgų šeimininkai ir raiteliai. Traškėjimas sąnariuose – tai sutrikimo požymis, daugeliu atveju susijęs su laisvųjų radikalų poveikiu sąnarių ir raiščių audiniams.

Sąnarių traškėjimas – tai  reiškinys su kuriuo dažnai susiduria beveik visų kategorijų ir skirtingus krūvius patiriančių žirgų šeimininkai ir raiteliai. Traškėjimas sąnariuose – tai sutrikimo požymis, daugeliu atveju susijęs su laisvųjų radikalų poveikiu sąnarių ir raiščių audiniams.

Laisvieji radikalai susidarantys didelio fizinio krūvio metu ir antioksidantų trūkumas sukelia sanarinių audinių struktūros pokyčius ir baltymų grandinių susidarymą. Tokie pokyčiai vadinami „siuvinėjimas kryžiuku“ sumažina raiščių lankstumą, blogina jungiamųjų audinių mechanines-elastines savybes. Pakitimai apima ne tik sausgysles, raiščius ir kremzles, į šį patologinį procesą įtraukiami raumenys ir kraujagyslės. To pasekoje pažeistos ląstelės infiltruojamos kalciu, o tai suaktyvina proteolitinius fermentus, kas sukelia nekontroliuojamą elastinio pluošto ir sąnarinės kremzlės nykimą.  

Laisvieji radikalai pažeidžia sąnarinę kremzlę, sukelia jos degeneraciją ir fiziologinių savybių, tvirtumo ir elastingumo praradimą. Pažeidimai prasideda nuo chondrocitų (kremzlinio audinio ląstelės). Šios ląstelės yra labai jautrios, todėl net silpnas nepageidaujamas poveikis gali pakeisti jų savybes, ypač įvairių komponentų, daugiausiai kolageno, sintezę. Pagrindinė problema yra ta, kad chondrocitai pradeda sintetinti I ir III tipo kolagenus vietoje normalaus II tipo kolageno. Fiziologinis II tipo kolagenas suriša didelį kiekį vandens ir taip skatina sąnario kremzlės maitinimą. I ir III tipo kolagenai pasižymi žymiai silpnesnėmis vandens surišimo savybėmis ir daug lengviau suyra. Irimo produktai gali iššaukti antikūnių gamybą, o tai veda prie uždegiminių procesų sąnariuose. Tokio proceso galutinis rezultatas – degeneraciniai-distrofiniai sąnario kremzlės pakitimai (osteoartrozė).  

Tie patys laisvieji radikalai ypač neigiamai įtakoja žirgo sportinius rezultatus. Jie didina nuovargį ir lėtina formos atgavimą po krūvio. Kadangi ląstelių membranų pralaidumas yra padidėjęs, raumenų ląstelės išskiria daugiau fermentų, tokių kaip kreatinkinazė, piruvatkinazė ir kt. Išsilaisvinusi arichidono rūgštis paverčiama prostaglandinu – svarbiu raumenų baltymų transformacijos, o taip pat priešuždegiminių fermentų ir tromboksanų, kurie įtakoja kraujo krešėjimą ir kraujagyslių siaurėjimą, reguliatoriumi. Visi šie procesai lėtina raumenų atsistatymą po krūvio.

Antioksidantai padeda išvengti žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Pakankama antioksidantinė apsauga sumažina laisvųjų radikalų sukeltus  raumenų, raiščių ir kremzlinių ląstelių pažeidimus, pagreitina regeneraciją po krūvio ir mažina raumenų nuovargį. Kadangi pagreitintas audinių aprūpinimas krauju padeda greičiau pašalinti žalingas medžiagas, rekomenduojama žirgo racioną papildyti natūraliais produktais, kurie pagreitina kaujo apytaką. Tam, kad išvengti sąnarinės kremzlės ir viso sąnario pažeidimo, būtina imtis priemonių, pasireiškus pirmiesiems požymiams (traškėjimui sąnaryje): įvesti į racioną kolageninius peptidus, kurie sustiprina sąnarinio kolageno sintezę ir regeneruoja sąnario audinius, o taip pat antioksidantus – idealiausia seleną ir vitaminą E.

Kolageniniai peptidai įtakoja sąnarinės kremzlės ir kaulinių ląstelių medžiagų apykaitą, 100 % sustiprina kolageno sintezę. Kolagenas lemia mechanines sąnarinės kremzlės savybes, ypač tvirtumą ir elastingumą. Gaunami su pašaru kolageniniai peptidai yra statybinės medžiagos šaltinis, būtinas sąnarinės kremzlės, pokremzlinio kaulinio audinio, kitų sąnario audinių, sąnarinės kapsulės, sausgyslių ir raiščių atsinaujinimui. Kolageniniai peptidai užkerta kelia tolimesniam kremzlės nykimui, gerina sąnario judrumą ir mažina skausmą, didina kaulinio audinio tankį. Kolageninių peptidų sankaupa kremzlėje padidina kolageninių grandinių sintezę kremzlės ir kaulo ląstelėse, o tai įtakoja sąnarinės kremzlės, pokremzlinio ir kaulinio audinių regeneraciją. Tai stabdo osteoartrozės vystymąsi, gerina judrumą ir sumažina sąnarių skausmą.

Kolageninių peptidų efektyvumas, esant sąnarių susirgimams, įrodytas klinikiniais tyrimais, kurie atlikti Vokietijoje su 50 Holšteino veislės kumeliukais, ilgalaikiais testais su sportiniais ir lenktyniniais žirgais, o taip pat daugybe klinikinių tyrimų su sergančiais atraminio-judamojo aparato ligomis. Klinikiniuose tyrimuose dalyvavo 2188 ligoniai. Tyrimus atliko prof. Adam, vadovaujamas prof. Moskowitz, tarptautinės osteoartrozės tyrimo draugijos prezidento. Šių tyrimų rezultatai aiškiai rodo, kad kolageno hidrolizatas efektyvus tiek  pradinėse, tiek destruktyviose artrozės stadijose. Įrodyta, kad įvedimas į žirgų racioną kolageno hidrolizato teigiamai veikia sąnarių judrumą, o taip pat kanopos rago augimą ir kokybę. Be to, pagerėja kailio kokybė, greičiau gyja žaizdos ir maži pažeidimai.

Selenas organizme atlieka eilę svarbių funkcijų. Tai stiprus antioksidantas, kuris apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Jis įeina į fermento gliutationperoksidazės, kuris skaido vandenilio peroksidą ir apsaugo ląstelių citoplazmą, sudėtį. Apsaugines seleno savybes papildo vitaminas E, kuris apsaugo ląstelių membranas.

Vitaminas E ir selenas veikia kartu vienas kitą papildydami (sinergiškai). Tai reiškia , kad jų bendras poveikis yra stipresnis nei kiekvieno atskirai duodamo efekto suma. Vitamino E ir seleno trūkumas veda prie ląstelių membranų nykimo, ypač tokių jautrių kaip jungiamųjų audinių ir raumenų ląstelių.

Selenas ne tik svarbus antioksidantas, apsaugantis juidamojo aparato jungiamuosius audinius, jis svarbus raumenų vystymuisi ir funkcionavimui. Seleno trūkumas tampriai susijęs su įvairiomis raumenų ligomis, įskaitant lokalinę miopatiją (kitaip vadinama lenktyninių žirgų azoturija – azotinių medžiagų pagausėjimas šlapime), nutrauktų krūvių sindromas ir tamsaus šlapimo atsiradimas .Seleno trūkumas kumeliukams gali iššaukti raumenų distrofiją. Be anksčiau paminėtų savybių, selenas yra hepatoprotektorius, apsaugo raumenis ir širdies audinius nuo distrofijos. Selenas palaiko imuninės sistemos darbą (pagerina T-limfocitų ir makrofagų funkciją), dalyvauja eritrocitų gamyboje. Teigianmai veikia spermatogenezę ir, tuo būdu, teigiamai veikia reprodukciją ir apvaisinimą.

Selenas vaidina svarbų vaidmenį kumeliuko vystymuisi gimdoje. Kadangi selenas praeina per placentą, kumelių pašaro praturtinimas šiuo elementu padeda apsaugoti kumeliuką nuo seleno trūkumo, kuris pasireiškia raumenų silpnumu, ataksija (raumenų koordinavimo stoka), netikru paralyžiumi, pastoviu gulėjimu, apetito stoka ir nesugebėjimu žįsti.

GELAPONY ARTRO – kompleksinis pašaro priedas su dideliu kolageninių peptidų kiekiu, su vitaminais ier antioksidantais. Jis idealiai tinka:

• Sąnarių, kaulų, sausgyslių stiprinimui
• Esant chroniškiems sąnarių, sausgyslių ir jungiamųjų audinių negalavimams
• Esant intensyviems sportiniams krūviams, norint apsaugoti judamąjį aparatą ir pagreitinti jo  regeneraciją
• Norint palaikyti kūno kondiciją ir padidinti ištvermę
• Teisingam jaunų žirgų sąnarių ir kaulų vystymuisi
• Skeleto mineralizacijos palaikymui augimo metu ir krūvių metu
• Nugaros, kaklo ir galūnių raumenų stiprinimui
• Kanopų audinių aprūpinimui reikalingomis medžiagomis

Žymos: žirgai

Komentarai

Komentarų kol kas nėra

Palikite savo komentarą

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis